top of page

Eskilerin bir bildiği vardır....


Bizde bir laf vardır : ‘’Eskilerin bir bildiği vardır! ’’ derler. MareBlue Babakale’nin bulunduğu bölge Hellenistik Çağda (M.Ö. 330-30) Anadolu’nun en önemli kutsal alanlarından biri olmuş, günümüze kadar da kıymetli bir yerleşim yeri olma özelliğini korumuştur.

Apollon Smintheus Kutsal Alanı, MareBlue Babakale'ye sadece 5km uzaklıktaki bugünkü adıyla Gülpınar Köyü’nde yer almaktadır.

Yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan tapınak , su depoları, Roma hamamları, kutsal yol ve diğer mevcut kalıntıların çoğu Hellenistik ve Roma Dönemlerine (M.Ö. 4.yy – M.S. 4.yy) aittir. Şimdi kazı başkanlığının bu kazılarda ortaya çıkarılan ‘’Kutsal Yol’’ hakkındaki sözlerine bir göz atalım….

MareBlue’ya 5 km uzaklıktaki ''Apollon Smintheus Kutsal Alanı’nın hizmet ettiği kentlerden birisi , 30 km kuzeyinde kıyıda, bugünkü Dalyan köy sınırları içinde yer alan Aleksandreia Troas kentidir. Kent ile tapınak arasında eskiçağlarda var olan kutsal yolun yaklaşık 50 m’lik taş döşeli kısmı kazı çalışmaları sırasında kutsal alanda ortaya çıkarılmıştır.

Bu kutsal yolun kenarında Apollon Smintheus’a adanmış çok sayıda yazılı kaide özgün konumlarında ele geçmiştir. Bununla birlikte bu kutsal yolun Aleksandreia Troas kentine uzayan devamında Tuzla Çayı (antik Satnioeis) üzerinde bir köprü tespit edilmiştir. Bütünüyle kesme taş bloklar kullanılarak yapılmış olan 150 metre uzunluğundaki bu Roma dönemi köprüsünün sekiz kemerli olduğu görülmektedir. Bu köprü olasılıkla M.S. 1. yüzyılda inşa edilmiştir. Söz konusu Roma Köprüsü’nde ve taş döşeli kutsal yolda herhangi bir araba tekerleği izine rastlanmıyor olması kutsal alana yürüyerek gelindiğine işaret etmektedir.''

Ne mutlu ki günümüzde bu doğa harikası bölgeye ulaşım çok daha kolaylaşmış durumdadır. İstanbul'dan gelecekler için Osmangazi Köprüsü, Bursa-Balıkesir yolu kullanılmak suretiyle yaklaşık 5 saatte Babakale'ye ulaşmak mümkündür. 2022 yılında tamamlanması beklenen Çanakkale Köprüsü ve otoyollarının bağlantısı ile Tekirdağ-Gelibolu üzerinden ulaşımın da yaklaşık bir buçuk saat kısalması beklenmektedir.

Yazılar
Bizi Takip Edin
  • Facebook Classic
bottom of page